Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. STN EN ISO 22000

STN EN ISO 22000

Späť

Listinná forma

Pridať do košíka

Elektronická forma (pdc súbor)

Pridať do košíka
Označenie: STN EN ISO 22000
Platnosť: Platná
Počet strán: 44
Jazyk:
SK
Listinná verzia: 18,90€
Elektronická verzia: a) Bez možnosti tlače, prenosu textu a obrázkov: 17,01€
b) Bez možnosti tlače, s prenosom textu a obrázkov: 18,90€
c) S možnosťou tlače, prenosu textu a obrázkov: 24,57€
Slovenský názov: Systémy manažérstva bezpečnosti potravín. Požiadavky na organizácie potravinárskeho reťazca (ISO 22000: 2018)
Anglický názov: Food safety management systems. Requirements for any organization in the food chain
Dátum vydania: 01. 09. 2019
Dátum zrušenia:
ICS: 67.020
Triediaci znak: 56 0301
Úroveň zapracovania: idt EN ISO 22000:2018, idt ISO 22000:2018
Vestník: 08/19
Zmeny:
Nahradzujúce normy:
Nahradené normy: STN EN ISO 22000:2019-05 (56 0301)
Poznámka vo Vestníku:
Predmet normy: Tento dokument špecifikuje požiadavky na systém manažérstva bezpečnosti potravín, ktoré umožňujú organizácii, ktorá sa priamo alebo nepriamo podieľa na potravinárskom reťazci: a) plánovať, zaviesť, prevádzkovať, udržiavať a aktualizovať systém manažérstva bezpečnosti potravín poskytujúci produkty a služby, ktoré sú bezpečné v súlade s ich určeným použitím; b) preukázať zhodu s aplikovateľnými požiadavkami predpisov a regulačných orgánov na bezpečnosť potravín; c) posúdiť a zhodnotiť vzájomne dohodnuté požiadavky zákazníka na bezpečnosť potravín a preukázať zhodu s nimi; d) účinne komunikovať záležitosti týkajúce sa bezpečnosti potravín zainteresovaným stranám v potravinárskom reťazci; e) zabezpečiť, aby organizácia spĺňala politiku bezpečnosti potravín, ktorú sama vyhlásila; f) preukázať zhodu iným relevantným zainteresovaným stranám; g) usilovať sa o získanie certifikácie alebo registrácie svojho SMBP externou organizáciou alebo vykonať samohodnotenie alebo vyhlásenie zhody s týmto dokumentom.
Náhľad normy: Náhľad normy (PDF)
Obsah: Európsky predhovor 6
Úvod 7
1 Predmet normy 11
2 Normatívne odkazy 11
3 Termíny a definície 11
4 Kontext organizácie 18
4.1 Pochopenie organizácie a jej kontextu 18
4.2 Pochopenie potrieb a očakávaní zainteresovaných strán 18
4.3 Určenie predmetu systému manažérstva bezpečnosti potravín 18
4.4 Systém manažérstva bezpečnosti potravín 19
5 Vodcovstvo 19
5.1 Vodcovstvo a záväzok manažmentu organizácie 19
5.2 Politika 19
5.2.1 Vytvorenie politiky bezpečnosti potravín 19
5.2.2 Komunikácia politiky bezpečnosti potravín 20
5.3 Roly, zodpovednosť a právomoci v organizácii 20
6 Plánovanie 20
6.1 Opatrenia na vyrovnanie sa s ohrozeniami a príležitosťami 20
6.2 Ciele systému manažérstva bezpečnosti potravín a plán ich plnenia 21
6.3 Plánovanie zmien 22
7 Podpora 22
7.1 Zdroje 22
7.1.1 Všeobecne 22
7.1.2 Ľudia 22
7.1.3 Infraštruktúra 22
7.1.4 Prevádzkové prostredie 22
7.1.5 Externe vyvinuté prvky systému manažérstva bezpečnosti potravín 23
7.1.6 Riadenie externe vyvinutých procesov, produktov a služieb 23
7.2 Odborná spôsobilosť 23
7.3 Povedomie 23
7.4 Komunikácia 24
7.4.1 Všeobecne 24
7.4.2 Externá komunikácia 24
7.4.3 Interná komunikácia 24
7.5 Zdokumentované informácie 25
7.5.1 Všeobecne 25
7.5.2 Tvorba a aktualizácia 25
7.5.3 Riadenie zdokumentovaných informácií 25
8 Prevádzka 26
8.1 Plánovanie a riadenie prevádzky 26
8.2 Nevyhnutné programy (PRP) 26
8.3 Systém sledovateľnosti 27
8.4 Pripravenosť a reakcia na núdzové situácie 27
8.4.1 Všeobecne 27
8.4.2 Riešenie núdzových situácií a havárií 27
8.5 Ovládanie rizík pre bezpečnosť potravín 28
8.5.1 Kroky predchádzajúce analýze rizík 28
8.5.2 Analýza rizík 30
8.5.3 Validácia ovládacích opatrení a kombinácie ovládacích opatrení 31
8.5.4 Plán ovládania rizík (plán HACCP/ plán OPRP) 32
8.6 Aktualizovanie informácií, ktoré špecifikujú PRP a aktualizovanie plánu ovládania rizík 33
8.7 Riadenie monitorovania a merania 33
8.8 Verifikácia vzťahujúca sa na PRP a plán ovládania rizík 34
8.8.1 Verifikácia (overovanie) 34
8.8.2 Analyzovanie výsledkov verifikačných činností 34
8.9 Riadenie nezhody produktu a procesu 34
8.9.1 Všeobecne 34
8.9.2 Náprava 34
8.9.3 Nápravné opatrenia 35
8.9.4 Zaobchádzanie s potenciálne nie bezpečnými produktmi 35
8.9.5 Pozastavenie/stiahnutie produktov 36
9 Hodnotenie výkonu 36
9.1 Monitorovanie, meranie, analyzovanie a hodnotenie 36
9.1.1 Všeobecne 36
9.1.2 Analýza a hodnotenie 37
9.2 Interný audit 37
9.3 Preskúmanie systému manažérstva 38
9.3.1 Všeobecne 38
9.3.2 Vstupy preskúmania systému manažérstva 38
9.3.3 Výstupy preskúmania systému manažérstva 38
10 Zlepšovanie 39
10.1 Nezhoda a nápravné opatrenie 39
10.2 Trvalé zlepšovanie 39
10.3 Aktualizovanie systému manažérstva bezpečnosti potravín 39
Príloha A (informatívna) – Krížové odkazy medzi CODEX HACCP a týmto dokumentom 40
Príloha B (informatívna) – Krížové odkazy medzi týmto dokumentom a normou ISO 22000: 2005 41
Literatúra 44