STN EN 15378-3
Označenie: | STN EN 15378-3 |
Platnosť: | Platná |
Počet strán: | 64 |
Jazyk: |
SK
|
Listinná verzia: | 24,40€ |
Elektronická verzia: |
a) Bez možnosti tlače, prenosu textu a obrázkov:
21,96€ b) Bez možnosti tlače, s prenosom textu a obrázkov: 24,40€ c) S možnosťou tlače, prenosu textu a obrázkov: 31,72€ |
Slovenský názov: | Energetická hospodárnosť budov. Vykurovacie systémy a systémy na prípravu teplej vody v budovách. Časť 3: Meraná energetická hospodárnosť, Moduly M3-10, M8-10 |
Anglický názov: | Energy performance of buildings. Heating and DHW systems in buildings. Part 3: Measured energy performance, Module M3-10, M8-10 |
Dátum vydania: | 01. 03. 2019 |
Dátum zrušenia: | |
ICS: | 91.140.10 |
Triediaci znak: | 06 0804 |
Úroveň zapracovania: | idt EN 15378-3:2017 |
Vestník: | 02/19 |
Zmeny: | |
Nahradzujúce normy: | |
Nahradené normy: | STN EN 15378-3:2017-10 (06 0804) |
Poznámka vo Vestníku: | |
Predmet normy: | Táto európska norma špecifikuje metódy na hodnotenie dodanej energie na vykurovanie a prípravu teplej vody pre energetickú hospodárnosť budovy na základe meraní počas fázy prevádzky a obsadenosti. To zahŕňa: hodnotenie množstva dodaných energetických nosičov na vykurovanie a prípravu teplej vody na základe merania, hodnotenie ukazovateľov energetickej hospodárnosti systémov a podsystémov vykurovania a prípravy teplej vody na základe merania. Táto norma sa nevzťahuje na meranie dodanej energie pre systémy vetrania, chladenia, klimatizácie a osvetlenia.Táto norma zahŕňa postupy na korekciu meranej dodanej energie v závislosti od klimatických podmienok a používania budovy. Váženie (napr. prepočítanie na primárnu energiu, náklady, emisie CO2) nameranej dodanej energie a hodnotenie energetickej hospodárnosti sa uvádzajú v norme EN ISO 52000-1: 2017. Tabuľka 1 znázorňuje relatívnu pozíciu tejto normy v rámci súboru noriem EHB v súvislosti s modulovou štruktúrou podľa EN ISO 52000-1: 2017. |
Náhľad normy: | Náhľad normy (PDF) |
Obsah: |
Európsky predhovor 8 Úvod 8 1 Predmet normy 10 2 Normatívne odkazy 13 3 Termíny a definície 13 4 Značky, indexy a skratky 14 4.1 Značky 14 4.2 Indexy 15 4.3 Skratky 15 5 Opis metód 16 5.1 Postupy, ktoré sú k dispozícii 16 5.2 Hodnotenie meranej dodanej energie na vykurovanie a prípravu teplej vody 16 5.2.1 Výstup metódy 16 5.2.2 Voliteľné postupy 16 5.2.3 Overovanie hodnotenia meranej dodanej energie 16 5.2.4 Korekcia podľa normalizovaného užívania alebo klimatických podmienok 17 5.3 Hodnotenie meranej účinnosti spaľovania kotla 17 5.3.1 Výstup metódy 17 5.3.2 Voliteľné metódy 17 5.4 Hodnotenie sezónnej účinnosti kotlov 17 5.4.1 Výstup metódy 17 5.4.2 Voliteľné metódy 18 5.5 Účinnosť systému prípravy teplej vody 18 5.5.1 Výstup metódy 18 5.5.2 Voliteľné metódy 18 6 Meraná dodaná energia na vykurovanie a prípravu teplej vody 18 6.1 Výstupné údaje 18 6.2 Obdobia a intervaly hodnotenia a merania 19 6.3 Vstupné údaje 19 6.3.1 Údaje o množstve dodaného energetického nosiča 19 6.3.2 Konštanty a fyzické údaje 20 6.4 Hodnotenie dodaného a odvádzaného množstva energetických nosičov 20 6.4.1 Všeobecne 20 6.4.2 Merané energetické nosiče (elektrická energia, plyn, centralizované zásobovanie teplom a chladom, vykurovací olej) 21 6.4.3 Tekuté palivá v nádržiach alebo malých nádobách 22 6.4.4 Tuhé palivá 22 6.4.5 Palivo s počítadlom hodín prevádzky 22 6.4.6 Meranie elektrickej energie 23 6.5 Údaje o okrajových podmienkach 23 6.5.1 Všeobecne 23 6.5.2 Klimatické údaje 23 6.5.3 Rozpis užívania budovy a vnútorná teplota 24 6.5.4 Používanie teplej vody 25 6.6 Prevod na dodanú a odvádzanú energiu 25 6.7 Príprava údajov 26 6.7.1 Zaznamenávanie nespracovaných údajov 26 6.7.2 Overovanie nespracovaných údajov pre korekciu meranej dodanej energie 26 6.8 Interpolácia sezónnych meraní 27 6.8.1 Príprava údajov 27 6.8.2 Oddelenie použití a služieb 27 6.8.3 Korekcia dodanej energie na vykurovanie podľa vnútornej teploty a klimatických podmienok 28 6.8.4 Sezónne hodnoty 29 6.8.5 Interpolácia sezónnej dodanej energie 30 6.8.6 Meraná merná tepelná strata Hmeas 30 6.8.7 Kritériá overovania 30 6.9 Metóda energeticko-teplotnej krivky 31 6.9.1 Príprava údajov 31 6.9.2 Lineárna regresia v režime vykurovania 31 6.9.3 Lineárna regresia v režime bez vykurovania 31 6.9.4 Vonkajšia teplota na začiatku intervalu vykurovania 31 6.9.5 Odhadovaná vnútorná teplota počas vykurovacej sezóny 31 6.9.6 Normalizovaný priemerný vykurovací príkon počas vykurovacej sezóny 32 6.9.7 Normalizovaná dodaná energia počas vykurovacej sezóny 32 6.9.8 Kritériá overovania 32 6.9.9 Meraná dodaná energia na prípravu teplej vody 32 6.10 Osobitné prípady 33 6.11 Jednoduché podávanie správ 33 6.12 Odvádzaná energia 33 6.13 Podávanie správ 33 6.14 Hranice použitia 34 6.15 Čiastkový postup lineárnej regresie 34 6.15.1 Všeobecne 34 6.15.2 Výstupné údaje 34 6.15.3 Vstupné údaje 34 6.15.4 Výpočtový postup 34 7 Účinnosť spaľovania kotla 35 7.1 Výstupné údaje 35 7.2 Vstupné údaje 35 7.3 Postup merania 36 7.4 Výpočet účinnosti spaľovania 37 7.4.1 Všeobecne 37 7.4.2 Tepelná strata citeľným teplom spalín αch,on 37 7.4.3 Faktor spätného získavania skupenského tepla kondenzácie αcond 37 7.5 Podávanie správ 39 8 Hodnotenie sezónnej účinnosti kotla 39 8.1 Výstupné údaje 39 8.2 Vstupné údaje 39 8.3 Dostupné metódy 40 8.3.1 Metóda cyklovania kotla 40 8.3.2 Metóda celkových strát v stave pohotovosti 40 8.4 Určenie hodnoty (priemerného zaťaženia) βcmb kotla 40 8.4.1 Úvod 40 8.4.2 Metóda podľa použitia paliva 40 8.4.3 Metóda počítadla hodín prevádzky 40 8.5 Odhad stráty 41 8.5.1 Strata cez plášť kotla (strata odovzdávaním tepla do okolia) 41 8.5.2 Strata cez komín s vypnutým horákom (strata v pohotovostnom stave) 42 8.5.3 Celkové straty v pohotovostnom stave 42 8.6 Podávanie správ 43 9 Posúdenie meranej dodanej energie na prípravu teplej vody a účinnosti systému 43 9.1 Dodaná energia na prípravu teplej vody 43 9.1.1 Meranie objemu pripravenej teplej vody nie je k dispozícii 43 9.1.2 Meranie objemu pripravenej teplej vody je k dispozícii 43 9.2 Účinnosť systému prípravy teplej vody 44 9.3 Podávanie správ 45 10 Hodnotenie meranej účinnosti tepelného čerpadla 45 11 Hodnotenie energetickej hospodárnosti ostatných služieb 45 12 Kontrola kvality 45 13 Kontrola zhody 45 Príloha A (normatívna) – Šablóna na určovanie úrovní kontroly, možností výberu, vstupných údajov a odkazov 46 A.1 Úvod 46 A.2 Odkazy 46 A.3 Predvolené údaje na výpočet meranej energie 47 A.4 Predvolené hodnoty pre palivá spotrebované na použitia nezapočítavané do EHB 49 A.5 Predvolené hodnoty účinnosti spaľovania 49 A.6 Predvolené hodnoty pre sezónnu účinnosť kotlov 50 Príloha B (informatívna) – Predvolené možnosti výberu, vstupné údaje a odkazy 52 B.1 Úvod 52 B.2 Odkazy 52 B.3 Predvolené údaje na výpočet meranej energie 53 B.4 Predvolené hodnoty pre palivá spotrebované na použitia nezapočítavané do EHB 57 B.5 Predvolené hodnoty účinnosti spaľovania 57 B.6 Predvolené hodnoty pre sezónnu účinnosť kotlov 58 Príloha C (informatívna) – Šablóna na prípravu a prezentáciu vstupných údajov 60 Príloha D (informatívna) – Vývojový diagram hodnotenia meranej dodanej energie 62 Literatúra 63 |