STN EN ISO 21528-2
Name: | STN EN ISO 21528-2 |
Validity: | Valid |
Number of pages: | 20 |
Language: |
SK
|
Paper: | 14,10€ |
Electronic version |
a) Only read (without ability to print and copy)
12,69€ b) Without ability to print, with ability to copy (printscreen) 14,10€ c) With ability to print and copy (printscreen) 18,33€ |
Slovak title | Mikrobiológia potravinárskeho reťazca. Horizontálna metóda na dôkaz a stanovenie počtu baktérií čeľade Enterobacteriaceae. Časť 2: Metóda počítania kolónií (ISO 21528-2: 2017, opravená verzia 2018-06-01) |
English title | Microbiology of the food chain. Horizontal method for the detection and enumeration of Enterobacteriaceae. Part 2: Colony-count technique |
Release Date: | 01. 06. 2019 |
Date of withdrawal: | |
ICS: | 07.100.30 |
Sorting character/National clasification code | 56 0096 |
Level of incorporation: | idt ISO 21528-2:2017, idt EN ISO 21528-2:2017 |
Official Journal | 05/19 |
Amendments | |
Replaced by: | |
Repleces: | STN EN ISO 21528-2:2018-02 (56 0096) |
Note in Official Journal: | |
Subject of the standard: | Táto norma špecifikuje metódu na stanovenie počtu baktérií čeľade Enterobacteriaceae. Je použiteľná na: výrobky určené na výživu ľudí alebo kŕmenie zvierat; vzorky z prostredia prvovýroby, výroby a spracovania potravín. Táto metóda sa odporúča, ak sa očakáva, že počet kolónií hľadaných mikroorganizmov bude viac ako 100 v mililitri alebo v grame analytickej vzorky. Metóda najpravdepodobnejšieho počtu (MPN), ako je uvedené v ISO 21528-1, sa všeobecne používa, ak sa očakáva, že počet kolónií hľadaných mikroorganizmov bude menej ako 100 v mililitri alebo v grame analytickej vzorky. |
Preview: | Náhľad normy (PDF) |
Content: |
Európsky predhovor 5 Úvod 5 1 Predmet normy 6 2 Normatívne odkazy 6 3 Termíny a definície 6 4 Princíp 7 4.1 Príprava základnej suspenzie a desaťnásobných riedení 7 4.2 Izolácia a výber na potvrdenie 7 4.3 Potvrdenie 7 4.4 Výpočet 7 5 Riediaci roztok, kultivačné médiá a činidlo 7 6 Prístroje a pomôcky 7 7 Odber vzoriek 8 8 Príprava analytickej vzorky 8 9 Postup 8 9.1 Všeobecne 8 9.2 Skúšobná vzorka, základná suspenzia a riedenia 8 9.3 Očkovanie a inkubácia 8 9.4 Stanovenie počtu a výber kolónií na potvrdenie 9 9.5 Subkultivácia vybraných kolónií 9 9.6 Biochemické skúšky na potvrdenie 9 9.6.1 Oxidázová reakcia 9 9.6.2 Fermentačná skúška 9 9.6.3 Interpretácia biochemických skúšok 10 10 Vyjadrenie výsledkov 10 11 Charakteristiky výkonnosti metódy 10 11.1 Medzilaboratórna štúdia 10 11.2 Limit opakovateľnosti 10 11.3 Limit reprodukovateľnosti 10 12 Protokol o skúške 11 13 Zabezpečenie kvality 11 Príloha A (informatívna) – Kultivačné médiá a činidlá 12 Príloha B (normatívna) – Validačné štúdie a charakteristiky výkonnosti metódy 16 Literatúra 19 |