STN EN ISO 23418
Označenie: | STN EN ISO 23418 |
Platnosť: | Platná |
Počet strán: | 56 |
Jazyk: |
EN
|
Listinná verzia: | 21,40€ |
Elektronická verzia: |
a) Bez možnosti tlače, prenosu textu a obrázkov:
19,26€ b) Bez možnosti tlače, s prenosom textu a obrázkov: 21,40€ c) S možnosťou tlače, prenosu textu a obrázkov: 27,82€ |
Slovenský názov: | Mikrobiológia potravinového reťazca. Sekvenovanie celého genómu pre typizáciu a genomickú charakterizáciu potravinových baktérií. Všeobecné požiadavky a pokyny (ISO 23418: 2022) |
Anglický názov: | Microbiology of the food chain - Whole genome sequencing for typing and genomic characterization of bacteria - General requirements and guidance (ISO 23418:2022) |
Dátum vydania: | 01. 11. 2022 |
Dátum zrušenia: | |
ICS: | 07.100.30 |
Triediaci znak: | 56 0539 |
Úroveň zapracovania: | idt ISO 23418:2022, idt EN ISO 23418:2022 |
Vestník: | 10/22 |
Zmeny: | |
Nahradzujúce normy: | |
Nahradené normy: | |
Poznámka vo Vestníku: | |
Predmet normy: | This document specifies the minimum requirements for generating and analysing whole genome sequencing (WGS) data of bacteria obtained from the food chain. This process can include the following stages: a) handling of bacterial cultures; b) axenic genomic DNA isolation; c) library preparation, sequencing, and assessment of raw DNA sequence read quality and storage; d) bioinformatics analysis for determining genetic relatedness, genetic content and predicting phenotype, and bioinformatics pipeline validation; e) metadata capture and sequence repository deposition; f) validation of the end-to-end WGS workflow (fit for purpose for intended application). This document is applicable to bacteria isolated from: — products intended for human consumption; — products intended for animal feed; — environmental samples from food and feed handling and production areas; — samples from the primary production stage. |
Náhľad normy: | Náhľad normy (PDF) |