STN EN 1186-2
| Name: | STN EN 1186-2 |
| Validity: | Valid |
| Number of pages: | 40 |
| Language: |
SK
|
| Paper: | 18,90€ |
| Electronic version |
a) Only read (without ability to print and copy)
17,01€ b) Without ability to print, with ability to copy (printscreen) 18,90€ c) With ability to print and copy (printscreen) 24,57€ |
| Slovak title | Materiály a predmety v styku s potravinami. Plasty. Časť 2: Skúšobné metódy celkovej migrácie do rastlinných olejov |
| English title | Materials and articles in contact with foodstuffs. Plastics. Part 2: Test methods for overall migration in vegetable oils |
| Release Date: | 01. 05. 2023 |
| Date of withdrawal: | |
| ICS: | 67.250 |
| Sorting character/National clasification code | 64 0247 |
| Level of incorporation: | idt EN 1186-2:2022 |
| Official Journal | 04/23 |
| Amendments | |
| Replaced by: | |
| Repleces: | STN EN 1186-2:2022-11 (64 0247) |
| Note in Official Journal: | |
| Subject of the standard: | Tento dokument špecifikuje metódy merania celkovej migrácie plastových materiálov a predmetov určených na styk s potravinami kontaktovaním skúšobných vzoriek s rastlinnými olejmi pri teplote rovnajúcej sa 4 °C alebo vyššej a pri teplote rovnajúcej sa 175 °C alebo nižšej. Celková migrácia zo vzorky plastov sa stanoví ako strata hmotnosti neprchavých látok vyjadrená: na jednotku plochy; alebo na kg potravinového simulátora; alebo na predmet po kontakte s potravinovým simulátorom pri definovaných podmienkach. Podľa typu materiálov alebo tvaru predmetov sa kontakt s potravinovým simulátorom uskutočňuje na jednom povrchu (vrecko, komôrka, náplň) alebo ponorením. Tento dokument nezahŕňa interpretáciu výsledkov, ktorá zohľadňuje požiadavky nariadenia. |
| Preview: | Náhľad normy (PDF) |
| Content: |
Európsky predhovor 5 1 Predmet 6 2 Normatívne odkazy 6 3 Termíny a definície 6 4 Skúšobné metódy 7 4.1 Princíp (podstata skúšky) 7 4.2 Činidlá 8 4.3 Materiály a prístroje 9 4.4 Príprava skúšobných vzoriek 12 4.5 Postup skúšky 15 4.6 Vyjadrenie výsledkov 25 5 Protokol o skúške 27 Príloha A (normatívna) – Čas trvania kontaktu a tolerancie 28 Príloha B (normatívna) – Stanovenie vhodnosti oleja ako tukového potravinového simulátora a triheptadekanoínu ako vnútorného štandardu 30 Príloha C (normatívna) – Stanovenie potreby kondicionovania vzorky 32 Príloha D (normatívna) – Stanovenie potreby kondicionovania vzorky a stanovenie hmotnosti vzoriek citlivých na vlhkosť a/alebo vzoriek s prítomnosťou prchavých látok vákuovým sušením 33 Príloha E (informatívna) – Typické chromatogramy a kalibračný graf 35 Príloha F (informatívna) – Údaje o zhodnosti 38 Literatúra 39 |