Official website

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

This page is secured

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Home
  2. STN EN 1186-2

STN EN 1186-2

Back

Listinná forma

Add to Cart

Elektronická forma (pdc súbor)

Add to Cart
Name: STN EN 1186-2
Validity: Valid
Number of pages: 40
Language:
SK
Hard copy: 18,90€
Electronic version a) Only read (without ability to print and copy) 17,01€
b) Without ability to print, with ability to copy (printscreen) 18,90€
c) With ability to print and copy (printscreen) 24,57€
Slovak title Materiály a predmety v styku s potravinami. Plasty. Časť 2: Skúšobné metódy celkovej migrácie do rastlinných olejov
English title Materials and articles in contact with foodstuffs. Plastics. Part 2: Test methods for overall migration in vegetable oils
Release Date: 01. 05. 2023
Date of withdrawal:
ICS: 67.250
Sorting character/National clasification code 64 0247
Level of incorporation: idt EN 1186-2:2022
Official Journal 04/23
Amendments
Replaced by:
Repleces: STN EN 1186-2:2022-11 (64 0247)
Note in Official Journal:
Subject of the standard: Tento dokument špecifikuje metódy merania celkovej migrácie plastových materiálov a predmetov určených na styk s potravinami kontaktovaním skúšobných vzoriek s rastlinnými olejmi pri teplote rovnajúcej sa 4 °C alebo vyššej a pri teplote rovnajúcej sa 175 °C alebo nižšej. Celková migrácia zo vzorky plastov sa stanoví ako strata hmotnosti neprchavých látok vyjadrená: na jednotku plochy; alebo na kg potravinového simulátora; alebo na predmet po kontakte s potravinovým simulátorom pri definovaných podmienkach. Podľa typu materiálov alebo tvaru predmetov sa kontakt s potravinovým simulátorom uskutočňuje na jednom povrchu (vrecko, komôrka, náplň) alebo ponorením. Tento dokument nezahŕňa interpretáciu výsledkov, ktorá zohľadňuje požiadavky nariadenia.
Preview: Náhľad normy (PDF)
Content: Európsky predhovor 5
1 Predmet 6
2 Normatívne odkazy 6
3 Termíny a definície 6
4 Skúšobné metódy 7
4.1 Princíp (podstata skúšky) 7
4.2 Činidlá 8
4.3 Materiály a prístroje 9
4.4 Príprava skúšobných vzoriek 12
4.5 Postup skúšky 15
4.6 Vyjadrenie výsledkov 25
5 Protokol o skúške 27
Príloha A (normatívna) – Čas trvania kontaktu a tolerancie 28
Príloha B (normatívna) – Stanovenie vhodnosti oleja ako tukového potravinového simulátora
a triheptadekanoínu ako vnútorného štandardu 30
Príloha C (normatívna) – Stanovenie potreby kondicionovania vzorky 32
Príloha D (normatívna) – Stanovenie potreby kondicionovania vzorky a stanovenie hmotnosti vzoriek citlivých na vlhkosť a/alebo vzoriek s prítomnosťou prchavých látok vákuovým sušením 33
Príloha E (informatívna) – Typické chromatogramy a kalibračný graf 35
Príloha F (informatívna) – Údaje o zhodnosti 38
Literatúra 39