Official website

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

This page is secured

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Home
  2. STN EN ISO 15213-1

STN EN ISO 15213-1

Back

Electronic version (pdc file)

Add to Cart
Name: STN EN ISO 15213-1
Validity: Valid
Number of pages: 20
Language:
SK
Paper: 14,10€
Electronic version a) Only read (without ability to print and copy) 12,69€
b) Without ability to print, with ability to copy (printscreen) 14,10€
c) With ability to print and copy (printscreen) 18,33€
Slovak title Mikrobiológia potravinového reťazca. Horizontálna metóda na dôkaz a stanovenie počtu baktérií rodu Clostridium. Časť 1: Stanovenie počtu baktérií Clostridium spp. redukujúcich siričitany technikou počítania kolónií (ISO 15213-1: 2023)
English title Microbiology of the food chain. Horizontal method for the detection and enumeration of Clostridium spp. Part 1: Enumeration of sulfite-reducing Clostridium spp. by colony-count technique
Release Date: 01. 10. 2023
Date of withdrawal:
ICS: 07.100.30
Sorting character/National clasification code 56 0155
Level of incorporation: idt EN ISO 15213-1:2023, idt ISO 15213-1:2023
Official Journal 09/23
Amendments
Replaced by:
Repleces: STN EN ISO 15213-1:2023-05 (56 0155)
Note in Official Journal:
Subject of the standard: Tento dokument špecifikuje stanovenie počtu baktérií Clostridium spp. redukujúcich siričitany technikou počítania kolónií. Tento dokument je použiteľný na: produkty určené na ľudskú spotrebu; produkty na kŕmenie zvierat; environmentálne vzorky z prostredia produkcie potravín a krmív a manipulácie s nimi; vzorky z prvovýroby. Táto metóda bola validovaná najmenej pre päť kategórií potravín, je preto použiteľná na široký rozsah potravín. Podrobné informácie o validácii pozri v kapitole 11 a v prílohe C. Pretože metóda sa bežne nepoužíva na vzorky z prvovýroby, táto kategória nebola do medzilaboratórnej skúšky zahrnutá. Pre túto kategóriu sa preto nezískali výkonnostné charakteristiky.
Preview: Náhľad normy (PDF)
Content: Európsky predhovor 5
Úvod 6
1 Predmet 7
2 Normatívne odkazy 7
3 Termíny a definície 8
4 Podstata 8
4.1 Všeobecne 8
4.2 Príprava riedení 9
4.3 Stanovenie počtu 9
4.4 Potvrdenie 9
5 Kultivačné médiá a činidlá 9
6 Prístroje, zariadenia a spotrebný materiál 9
7 Odber vzoriek 10
8 Príprava skúšobnej vzorky 10
9 Postup skúšky 10
9.1 Všeobecne 10
9.2 Skúšobný objem vzorky, základná suspenzia a riedenia 10
9.3 Tepelná úprava na selekciu spór 11
9.4 Inokulácia a inkubácia 11
9.5 Stanovenie počtu typických kolónií 12
9.6 Potvrdenie baktérií Clostridium spp. redukujúcich siričitany 12
10 Vyjadrenie výsledkov 13
11 Validácia metódy 13
11.1 Medzilaboratórna skúška 13
11.2 Výkonnostné charakteristiky 13
12 Protokol o skúške 15
13 Zabezpečenie kvality 15
Príloha A (normatívna) – Vývojový diagram postupu 16
Príloha B (normatívna) – Kultivačné médiá a činidlá 17
Príloha C (informatívna) – Výkonnostné charakteristiky metódy 20
Príloha D (informatívna) – Špeciálny postup stanovenia počtu baktérií Clostridium spp.
redukujúcich siričitany v krmivách 23
Literatúra 27